Strona główna » Blog » Dieta a trądzik – 4 reguły zdrowego odżywiania
Benzacne

Dieta a trądzik – 4 reguły zdrowego odżywiania

« Wróć do listy

Nieszczęśliwe zauroczenia, problemy w szkole i…. z trądzikiem – to bolączki wielu młodych osób. Ale nie łam się! Możesz skutecznie z nim walczyć, a jednym z najskuteczniejszych środków w tym boju jest odpowiednia wiedza. Dowiedz się co jeść, żeby pozbyć się wyprysków!

zdjęcie piramida żywienia

Co ma dieta do trądziku?

Trądzik pojawia się na ciele w wyniku procesu oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. A na ich ilość niewątpliwy wpływ ma to, co jemy. Spożywanie pokarmów zawierających konserwanty, syntetyczne aromaty i ostre przyprawy bardzo źle wpływa na stan cery i może powodować powstanie trądziku nawet u osób, na których ciele rzadko pojawiają się wypryski.

Warto wiedzieć, że jedną z głównych przyczyn powstawania pryszczy są zablokowane pory, które zatrzymują wewnątrz skóry łój i zanieczyszczenia, a te są pożywką dla bakterii wywołujących rozwój wyprysku. Jednak można temu zapobiec dzięki regularnemu piciu dużej ilości płynów (najlepiej pozbawionych cukrów, bo ten przyczynia się do wystąpienia zmian trądzikowych).

Czego nie jeść przy trądziku?

Często jesz fast foody i pijesz napoje gazowane? Jeśli tak, to prawdopodobnie nasilasz objawy trądzikowe. Jedzenie przygotowywane z wykorzystaniem tłuszczy zwierzęcych i wielokrotnie stosowanych bardzo często powoduje zmiany skórne. Podobnie jest z napojami zawierającymi barwniki i cukier. Nie oznacza to jednak, że masz całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety. Oliwa z oliwek oraz tłuszcze roślinne dobrej jakości sprzyjają zdrowej cerze.

Jeśli chodzi o inne pokarmy, które powodują trądzik to jest to w dużej mierze kwestia indywidualna. U niektórych wypryski pojawiają się po spożyciu produktów zbożowych, mlecznych, orzechów czy czekolady. Najlepiej zamiast ustalać rygorystyczną dietę po prostu staraj się odżywiać zdrowo i obserwuj jak Twój organizm reaguje na to, co jesz.

TOP produkty przeciwtrądzikowe

Myślisz, że dieta przeciwtrądzikowa to same wyrzeczenia? Nie martw się! Jest sporo produktów, które pomogą Ci zwalczyć trądzik. Przede wszystkim warto spożywać bogate w witaminy A i E owoce i warzywa, np. brzoskwinie, pomarańcze, melony, marchew, pomidory, brokuły, paprykę czy sałatę. Również witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6) łagodzą schorzenia skórne, dlatego włącz do diety pokarmy w nie bogate: jaja, drób, rośliny strączkowe, szpinak i kapustę. W gojeniu pryszczy pomaga cynk, a jego duże ilości znajdziesz w owocach morza (małżach i ostrygach), rybach, fasoli, słoneczniku oraz orzechach nerkowca.

Pamiętaj o 4 zasadach:

1)    Zastąp przetworzone produkty naturalnymi składnikami

2)    Ogranicz ilość soli oraz ostrych przypraw (np. pieprzu i chili) dodawanych do potraw

3)    Obserwuj swoją reakcję na czekoladę, alkohol i kakao, a jeśli po ich spożyciu pojawiają się wypryski to wyeliminuj te produkty

4)    Wprowadzaj do diety jedzenie bogate w witaminy A i E, z grupy B, cynk oraz błonnik, żeby wspomóc regenerację cery

I jeszcze jedno: nie zrażaj się trudnościami! 🙂 Jeśli zmiana diety sprawia Ci trudności pomyśl o efektach, jakie możesz dzięki niej osiągnąć.

Rodzaje trądziku – kompletny przewodnik
Trądzik – witaminy pomocne w walce z chorobą

Benzacne żel jest to biały żel bez zapachu stosowany w leczeniu różnych postaci trądziku pospolitego.

Więcej o produktach